27 Νοε 2015

Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: «Μην τολμήσετε να κλείσετε τα στενά του Βοσπόρου, γιατί…»

Νέο τελεσίγραφο της Ρωσίας προς την Τουρκία, αυτή τη φορά για την πρόθεσή της να παραβιάσει τις διεθνείς συνθήκες και να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στα ρωσικά πλοία.


«Καλούμε την Τουρκία να να απέχει από οποιαδήποτε μονομερή πράξη παραβίασης των διεθνών κανόνων ελευθερίας της ναυσιπλοίας μέσω των Στενών του Βοσπόρου» ήταν η δήλωση του σεκπροσώπου του Κρεμλίνου Ν.Πεσκόφ, όταν κυκλοφόρησαν φήμες για πιθανή πρόθεση της Τουρκίας να κλείσει τα Στενά για να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την ροή ρωσικών εφοδίων στην Συρία.


Ρωσικά ΜΜΕ σε διαδοχικά τους άρθρα θεωρούν πολύ πιθανό πως η Τουρκία μπορεί να προκαλέσει με μια τέτοια κίνηση. «Οι κανόνες της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας μέσω των στενών Μαύρης Θάλασσας ρυθμίζονται από το διεθνές δίκαιο, από τη Συνθήκη του Μοντρέ, και βασιζόμαστε στο απαραβίαστο των κανόνων της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας μέσω των στενών Μαύρης Θάλασσας. Οποιαδήποτε παραβίαση θα σήμαινε παραβίαση της συνθήκης του Μοντρε με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για την Τουρκία» είπε ο Ν.Πεσκόφ.


Σύμφωνα με τη συνθήκη, οι δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας συμπεριλαμβανομένης της πρώην ΕΣΣΔ και τώρα της Ρωσίας μπορούν να κατευθύνουν τα πολεμικά πλοία οποιασδήποτε κλάσης μέσω των Στενών υπό την προυπόθεση αυτά τα πλοία θα περνούν τα Στενά συνοδευόμενα από όχι περισσότερα από δύο αντιτορπιλικά.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη