27 Νοε 2015

Η ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Η κατάρριψη του ρωσικού SU-24 από τουρκικά F16 δρομολογεί ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή, προσφέροντας στον Βλαντιμίρ Πούτιν μια αναπάντεχη, πρώτης τάξης ευκαιρία να επιβάλλει τους δικούς του όρους στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Η πρώτη νίκη του ρώσου προέδρου, μέσα από το μπρα ντε φερ των τελευταίων εικοσιτετραώρων, καταγράφηκε αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Γάλλο ομόλογο του, Φρανσουά Ολάντ.

Ο ρώσος ηγέτης επιθυμεί να βάλει στο παιχνίδι ξανά τον Άσαντ ως παράγοντα σταθερότητας στην εκρηκτική περιοχή.

Ωστόσο, οι δυτικοί και κυρίως οι Αμερικανοί, που έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι μοναδικός σκοπός των ρωσικών επιχειρήσεων είναι να ενισχύσουν το καθεστώς του Άσαντ, απορρίπτουν το ενδεχόμενο αυτό.

Όμως τώρα, στον απόηχο και του μακελειού στο Παρίσι, το δυτικό μέτωπο έσπασε όπως φαίνεται. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Γάλλου υπουργού Λοράν Φαμπιούς, στο δίκτυο RTL, ότι η Γαλλία δεν θα δεχόταν συμμετοχή των δυνάμεων του Σύρου προέδρου σε επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Εμείς επιχειρούμε από αέρος, στο έδαφος δρουν ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, σουνιτικές δυνάμεις και γιατί όχι και ο στρατός του καθεστώτος», είπε χαρακτηριστικά ο Φαμπιούς.

Η δήλωση αυτή και ειδικά η συμμετοχή δυνάμεων του Άσαντ σε συντονισμένες επιχειρήσεις κατά του ISIS σημαίνει defacto αναγνώριση του καθεστώτος Άσαντ και μια τέτοια αναγνώριση δεν μπορεί παρά να πιστώνεται στον Πούτιν, σταθερός σύμμαχος του Σύρου προέδρου από την αρχή της αιματηρής σύγκρουσης…
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη