7 Οκτ 2015

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για νέα κρίση στην Ελλάδα

Λίγες ώρες πριν από την έλευση των πρώτων τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα για να ξεκινήσουν τον
έλεγχό τους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στέλνει μήνυμα προς όλους ότι οι κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα δεν έχουν εξαλειφθεί. Στην ετήσια έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), το Ταμείο υποστηρίζει ότι μπορεί η υπογραφή του 3ου Μνημονίου να περιόρισε τα ρίσκα για την Ελλάδα, αλλά υποστηρίζει πως αν δημιουργηθεί και πάλι αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τότε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να προκληθούν πιέσεις στις αγορές.

Μάλιστα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι σε αυτό το ενδεχόμενο θα υπάρξουν και αλυσιδωτές επιπτώσεις στις χώρες της Ευρωζώνης. Οπως αναφέρει, η αστάθεια που θα προκληθεί από την Ελλάδα στον χρηματοοικονομικό τομέα και στις αγορές ομολόγων «είναι πιθανόν να μεταδοθεί στο σύνολο της Ευρωζώνης», χωρίς να αποκλείεται η επέκταση των αρνητικών συνεπειών γενικότερα. Πέραν αυτών, το ΔΝΤ διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την ύφεση φέτος (2,3%) και το 2016 (1,3%). Επισημαίνει, δε, πως την ώρα που η ανάκαμψη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη θα είναι μέτρια, «οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι σαφώς πιο δυσμενείς μετά την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας στις αρχές του έτους», αλλά προβλέπει ότι το 2020 η ελληνική οικονομία θα «τρέχει» με ρυθμό 2,4%.

Σε ερώτηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Λίμα του Περού, αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι «λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων που οδήγησαν σε συρρίκνωση του ρυθμού μεγέθυνσης, θα δούμε την ανάπτυξη να ανακάμπτει μετά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Είναι σημαντικό να κοιτάμε τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης και την πορεία της ανάπτυξης ανά τρίμηνο. Η ανάκαμψη δεν θα είναι τόσο ισχυρή, αλλά θα βελτιωθεί το 2016».

Δυσμενείς είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανεργία, καθώς εκτιμά ότι φέτος θα ανέλθει στο 26,8% από 26,5% πέρυσι, ενώ το 2016 θα ανέλθει στο 27,1% (25,8% σε εθνικολογιστική βάση προβλέπει η κυβέρνηση). Για τον πληθωρισμό το Ταμείο «βλέπει» αποπληθωρισμό 0,4% φέτος και μηδενικό το 2016. Πάντως, μεσοπρόθεσμα και συγκεκριμένα το 2020 εκτιμά ότι θα βρεθεί στα επίπεδα του 1,4%. Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πλεόνασμα της τάξης του 0,9% του ΑΕΠ του 2014 θα υποχωρήσει ελαφρώς φέτος στο 0,7% του ΑΕΠ και θα διευρυνθεί το 2016 στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ το 2020 θα καταγραφεί έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ.

Ολα αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΔΝΤ λίγες ώρες πριν από την άφιξη των πρώτων τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στις αρχές Νοεμβρίου για να ξεκινήσει και επισήμως ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος. Ωστόσο, στελέχη με γνώση της κατάστασης δεν αποκλείουν οι επικεφαλής να βρεθούν στην Αθήνα και εντός του Οκτωβρίου για λίγες ημέρες, ώστε να οργανωθεί η συζήτηση που θα ακολουθήσει και να αποφευχθούν καθυστερήσεις. Τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν τις εργασίες τους με την πορεία υλοποίησης των διαρθρωτικών μέτρων (ασφαλιστικό, δημόσια διοίκηση, εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.), ενώ στο επίκεντρό τους θα βρεθούν η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και ο νέος προϋπολογισμός. Επίσης, ψηλά στην ατζέντα των τεχνικών συζητήσεων που θα ακολουθήσουν είναι και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνδυασμό με όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τραπεζικό κλάδο. Αλλωστε, το τελευταίο θέμα έχει χαρακτηριστεί από όλες τις πλευρές μείζονος σημασίας και θα πρέπει να κλείσει εντός του έτους.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, παραμένει ο στόχος της ψήφισης του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων (49 συνολικά) έως τις 15 Οκτωβρίου και του δεύτερου πακέτου (αναμένεται να προσδιοριστεί στα μέσα Οκτωβρίου) μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Ο πρώτος έλεγχος θα πρέπει να έχει κλείσει το αργότερο έως τα τέλη Νοεμβρίου.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη