6 Οκτ 2015

12 σπουδαίες ιδιότητες της ρίγανης

Η ελληνική ρίγανη θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως. Μεσογειακό, ως επί το πλείστον, βότανο η ρίγανη,
χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, τόσο για μαγειρικούς, όσο και για ιατρικούς σκοπούς.
Πέρα λοιπόν από την υπέροχη γεύση που δίνει σε σάλτσες, ψητά και σαλάτες, αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να καταναλώνουμε συχνά ρίγανη.
Είναι εξαιρετικό φαρμακευτικό φυτό (φυσικό αντιβιοτικό), με αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η μελέτη του πανεπιστημίου του Georgetown έδειξε πως η ρίγανη σκοτώνει τα μικρόβια με τον ίδιο περίπου τρόπο που το κάνουν τα αντιβιοτικά, όπως η πενικιλίνη, η στρεπτομυκίνη και η βανκομυκίνη.
Η ρίγανη απαλλάσσει από τους σπασμούς και τον λόξιγκα.
Διευκολύνει την πέψη και ανοίγει την όρεξη.
Έχει ελαφρώς αποχρεμπτικές ιδιότητες.
Είναι ένα φυσικό αντιδιαρροϊκό. Εξολοθρεύει τα παράσιτα του εντέρου και τονώνει το πεπτικό σύστημα.
Διαθέτει αντιαιμορραγικές ικανότητες.
Αυξάνει την ούρηση και την εφίδρωση.
Ο ανθός της ως αφέψημα είναι αντισπασμωδικός και τονωτικός της μήτρας. Είναι βότανο εμμηναγωγό, βοηθά τη γέννα. Ποδόλουτρα ή μπάνια σε ρίγανη βοηθούν στην περίπτωση αμμηνόρροιας.
Εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Δύο συστατικά της, η θυμόλη και η καρβακρόλη, εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών. Έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από την πατάτα και 42 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το μήλο. Επιβραδύνει τη φθορά των κυττάρων, επιβραδύνοντας μ' αυτόν τον τρόπο και τη διαδικασία της γήρανσης.
Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης.
Η ρίγανη είναι ένα από τα βότανα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (565 mg).
Το αφέψημα ρίγανης βοηθάει στην υπέρταση και στην αρτηριοσκλήρυνση.




 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη