1 Σεπ 2015

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ: ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ.

Το πρώτο και κύριο που πρέπει να κάνουμε ως Έλληνες, ως λαός, είναι να τραβήξουμε χειρόφρενο και να κοιτάξουμε γύρω μας!
Να κατανοήσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και να το
αιτιολογήσουμε.
Πως φτάσαμε έως εδώ;
(Και μη σε ακούσω να λες ότι για όλα φταίνει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ο Αλέξης τελευταία, γιατί θα σου θυμίσω πόσες αποδείξεις δεν έκοψες στο μαγαζί σου και πόσα επιδόματα που δεν αξίζεις εισέπραξες στο δημόσιο που εργάζεσαι, πανέξυπνε ψηφοφόρε...)
Για παράδειγμα, πως δηλαδή μέχρι πριν μερικά χρόνια, φέρναμε τον Βασίλη Λεβέντη στα καφενεία, τον κερνούσαμε μια πίτσα, έναν φραπέ και τον ανεβάζαμε πάνω σε ένα τραπέζι για να μας βγάλει λόγο σαν πρόεδρος και ξεκαρδιζόμασταν στα γέλια και σήμερα τον ψηφίζουμε για να μας εκπροσωπήσει στη βουλή με σοβαρότατες μάλιστα προυποθέσεις να γίνει και κυβερνητικός εταίρος;
Πως δηλαδή μέχρι πριν από λίγα χρόνια, κοιτούσαμε σαν γραφικούς κάτι περίεργους ακροδεξιούς με σβάστικες και... ελληνικές σημαίες και τους προσπερνούσαμε ...χαλαρά, ενώ σήμερα τους κοιτάμε ως ...εναλλακτική λύση για να σταματήσουν τη λαθρομετανάστευση;
Πως γίναμε έτσι λοιπόν;
Μας σερβίρουν ότι θέλουν αποκλειστικά για τα δικά τους μεγαλοσυμφέροντα, μέσα από τις τηλεοράσεις, από το ίντερνετ και από το facebook φυσικά, το οποίο έχει κάνει τεράστια ζημιά στην κριτική σκέψη όλων μας!
Διαβάζει κάτι περίεργο και αληθοφανές ο κάθε ανώριμος και αγράμματος μέσα στο ίντερνετ και αμέσως το ...κοινοποιεί ως την υπέρτατη αλήθεια!
Ο κάθε άσχετος και ανίδεος χρήστης φίλος του, το κοινοποιεί και αυτός ως την υπέρτατη αλήθεια και ιδού το θαύμα σε όλο το facebook:
ΜΑΣ ΨΕΚΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΧΡΥΣΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΚΕΣ!!!

Μέχρι και ο Παπαδάκης έγινε ...γιατρός με την ...φραπελιά του!
Θυμάστε τα καραγκιοζιλίκια εκείνα;

Δηλαδή ρε αναγνώστη συγνώμη, σε ποιο κράτος του κόσμου που θεωρείται σοβαρό, η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΕΒΓΑΛΕ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΖΕΙ;

ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΕΝΑ ΕΚΤΟΣ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...

ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ!

Έφερα αυτά τα παραδείγματα, μόνο και μόνο για να αποδείξω ότι καταπίνουμε αμάσητη ότι πληροφορία μας σερβίρουν!
Και όχι μόνο αυτό, αλλά την αναμεταδίδουμε και από πάνω!!!
(σε αυτό το θέμα, εδώ στο μπλογκ κάνουμε πραγματικά ότι μπορούμε για να μη μας ξεφύγει κάτι και αν έχει γίνει κάτι στραβό, ειλικρινά ζητάμε ΣΥΓΝΩΜΗ και ζητάμε να μας το επισημάνετε)

Γράφει λοιπόν ο παιδαγωγός Πετρουλάκης:

''...Στη διαδικασία της σκέψης ο κάθε άνθρωπος συνενώνει υπάρχοντα στοιχεία, αξιοποιεί τις δεξιότητες και ικανότητές του, στην προσπάθεια να λύσει κάποιο πρόβλημα. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα δεν υπάρχει κριτική σκέψη. Η κριτική σκέψη, επειδή συνεπάγεται νοητική εργασία και συναισθηματική εγρήγορση επί ενός συγκεκριμένου θέματος και επειδή είναι το συνολικό προϊόν της πείρας μας, των ιδεών μας, της κοσμοθεωρίας μας, θεωρείται δημιουργία, μια παραγωγική εργασία, μια καινούργια γνώση, μια οικοδομή.
 Η κριτική σκέψη είναι, με λίγα λόγια, μια δημιουργία του σκεπτόμενου νου και όταν η δημιουργία αυτή ενταχθεί στον γνωστικό μας πλούτο, αφομοιουμένη, θα είναι ένα επιπλέον όπλο στη διάθεσή μας, για να λύσουμε μελλοντικά προβλήματα.
Η κριτική σκέψη υποβοηθά στην επικοινωνία μας με τους άλλους ανθρώπους.
 Κριτικός συνομιλητής είναι εκείνος ο οποίος προσπαθεί να συμβιβαστεί θετικώς ή αρνητικώς με το αντικείμενο κάθε συζήτησης... 
Ο άνθρωπος χωρίς κριτική σκέψη δεν είναι καλός ομιλητής, ούτε καλός αναγνώστης κειμένου. Ο καλός συζητητής ή αναγνώστης ή ακροατής, πρέπει την ίδια στιγμή που ενεργεί με τις ιδιότητες αυτές να λύνει κάποιο πρόβλημα επικοινωνίας και τότε πετυχαίνει την αποτελεσματική επικοινωνία. 
Η κριτική σκέψη είναι επίσης απαραίτητη στη συνεργατική μάθηση. Χωρίς την κριτική σκέψη, η συνεργατική μάθηση είναι μια ψευτομάθηση. Ο,τι ακούμε ή ό,τι διαβάζουμε πρέπει να τα θέτουμε στον έλεγχο της κριτικής σκέψης και να μη γινόμαστε θύματα των επιτήδειων απατεώνων ή των κερδοσκόπων διαφημιστών....''



Και τα γράφει όλα απλά και με τον τρόπο που πρέπει να γίνουν!

Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε τον τρόπο διδασκαλίας στα σχολεία μας σε όλες τις βαθμίδες και να δημιουργήσουμε έτσι πολίτες με κριτική σκέψη.

Μόνο τότε δεν θα κινδυνέψει ποτέ η δημοκρατίας μας.

Και φυσικά να ξεκινήσουμε με την πρώτη μεγάλη αλλαγή: την μετατροπή της ''Αγωγής του Πολίτη'' σε κύριο μάθημα! Σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Τότε θα έχουμε βάλει το νερό στο αυλάκι και κανένας Παπαδάκης δεν θα μπορεί να σερβίρει αύριο φραπελιές στα παιδιά μας, στους μελλοντικούς ψηφοφόρους και κατοίκους αυτής της πατρίδας...

taxalia

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη