25 Μαΐ 2015

ΠΑΝΟΥΣΗΣ VS ΖΩΗ!

«Οριακά θεσμική» χαρακτήρισε μιλώντας στον «Αθήνα 984″ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης
Πανούσης, τη στάση της προέδρου της Βουλής και περίμενε -όπως είπε- να τον έχει πάρει τηλέφωνο, αναφερόμενος στο επεισόδιο της κ. Κωνσταντοπούλου με τον αξιωματικό της αστυνομίας έξω από τη Βουλή.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πανούσης είπε:
* Για τη διαπραγμάτευση και την αναμενόμενη συμφωνία:
«Είμαστε κοντά με την Ευρώπη, μακρυά από την Ελλάδα. Εγώ θεωρώ ότι σε κάποιο σημείο, μετά από όλη αυτή την σκληρή διαπραγμάτευση και τη διαβεβαίωση ότι παραμένουμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο ευρωπαϊκό νόμισμα, -αν θέλετε και με ένα μέρος της «γοητείας» του πρωθυπουργού σε όλες αυτές τις συναντήσεις-, έχει επιτευχθεί νομίζω μία συμφωνία. Το ερώτημα είναι αν αυτή η συμφωνία μπορεί να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, με ποιες προϋποθέσεις, αν μπορεί να περάσει μέσα από το κυβερνών κόμμα, τι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να δρομολογήσει, πόσο μπορεί κανείς να ταυτίσει τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης της αριστεράς, με τους κινδύνους του ελληνικού λαού, αν τυχόν δε γίνει αυτή η συμφωνία, κ.λπ.. Αυτά όμως δεν μπορώ να τα απαντήσω εγώ, διότι δεν συμμετέχω ούτε στην κοινοβουλευτική ομάδα, ούτε καν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α…. Αυτό που μπορώ να διαπιστώσω, με όσες επαφές έχω στο υπουργικό συμβούλιο, είναι ότι πραγματικά πρόκειται για δύο κόσμους. Είναι δύο κόσμοι εξίσου έντιμοι, εξίσου αριστεροί -αν θέλετε-, αλλά κινούμενοι με διαφορετική ταχύτητα. Αυτό θέτει σε δοκιμασία πάρα πολλά «πιστεύω» της αριστεράς όχι μόνο ως πολιτικού χώρου, αλλά και κάθε αριστερού ξεχωριστά… Ο τρόπος που ιεραρχείς τα πράγματα, όταν κυβερνάς πλέον δεν εξαρτάται μόνο από εσένα, αλλά και από άλλους. Την σούμα πρέπει να την κάνεις στα τέσσερα χρόνια, δεν μπορείς να την κάνεις εφάπαξ με μία διαπραγμάτευση».

* Για το περιστατικό ανάμεσα στην Ζ. Κωνσταντοπούλου και τον αξιωματικό της αστυνομίας:

«Θεώρησα ότι (σ.σ. η κα Κωσταντοπούλου) έπρεπε να με πάρει τηλέφωνο. Εγώ ήμουν σε περιοδεία όταν το έμαθα. Δεν μου αρέσει να αντιδρώ εν θερμώ, δεν έκανα καμία δήλωση στους δημοσιογράφους που με έπαιρναν τηλέφωνο, ούτε είπα «ουδέν σχόλιο». Είπα «δεν σχολιάζω». Μου έλεγαν, «ελάτε τώρα που μας το κρύβετε, δεν μας λέτε ότι σας πήρε η πρόεδρος της Βουλής». Δεν με πήρε τηλέφωνο. Το να την πάρω εγώ θα ήταν σαν να την ελέγχω, περίπου σαν να της λέω «τι είναι αυτό που έκανες;». Οπότε δεν ήθελα τέτοια συζήτηση».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι η πρόεδρος της Βουλής υπερέβη το ρόλο και τις αρμοδιότητές της την στιγμή εκείνη ή ότι μπήκε σε ξένα χώραφια;

Γ. Πανούσης: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το είδε. Πράγματι αισθάνεσαι ότι είναι οριακά θεσμική αυτή η λειτουργία, για να μην πω αντιθεσμική ή παραθεσμική, διότι είδε κάτι που δεν της άρεσε, αύριο θα πάει σε ένα νοσοκομείο και μπορεί να δει κάτι που δεν θα της αρέσει, θα πάει σε ένα στρατώνα, οπουδήποτε. Γι” αυτό ισχύει η λεγόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Τηλεφωνείς στον αρμόδιο υπουργό, φορέα, δήμαρχο και του λες «δεν μου αρέσει αυτό, σε παρακαλώ διόρθωσε το». Δεν το κάνεις μόνος σου, διότι με αυτή την έννοια κάνεις πλέον οριζόντιες αρμοδιότητες. Αυτό είναι προβληματικό».

* Για τη Χρυσή Αυγή:

Δημοσιογράφος: Η φιλοδοξία σας, να διαλυθούν από μόνοι τους ή να διαλύσετε τους θύλακες της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται;

Γ. Πανούσης: «Εγώ περιμένω να μου πει κάποιος κάτι σοβαρό και συγκεκριμένο. Δεν μου έχει πει κανένας τίποτα. Και εννοώ από τα κόμματα, όχι η αστυνομία. Έχω άποψη, αλλά όταν μιλάμε για το τεκμήριο της αθωότητας, όταν μιλάμε για ένα σώμα ολόκληρο, να αποτάξεις ή να κάνεις οτιδήποτε…».

Δημοσιογράφος: Κάνετε και εσείς κάποιες έρευνες φαντάζομαι…

Γ. Πανούσης: «Προφανώς. Άλλα το ζήτημα είναι ότι δεν είναι κριτήριο το τι ψήφισαν. Προσπαθείς να δεις που ακριβώς είναι, αν είναι αυτοί οι θύλακες, αν ήταν κάποια περίοδο και τώρα το σταμάτησαν… Και ο αρχηγός είναι εναντίον και οι γενικοί γραμματείς και όλοι ψάχνουμε αυτά τα στοιχεία».

* Για τα χθεσινά επεισόδια στο Πολυτεχνείο:

Δημοσιογράφος: Χθες είχαμε κάποια επεισόδια, με αφετηρία το Πολυτεχνείο, αλλά κάηκε τρόλει από μολότοφ, κ.λπ…. Αναρωτιέμαι, δεν υπάρχει τρόπος ώστε όλα αυτά τα επεισόδια να προλαμβάνονται;

Γ. Πανούσης: «Προφανώς, αλλά ένας από τους τρόπους είναι το ίδιο το Πολυτεχνείο και η διοίκησή του. Είναι δυνατόν να είναι ανοιχτό το Πολυτεχνείο; Ήταν ήδη μέσα στο Πολυτεχνείο. Η πορεία ήταν μια χαρά. Μετά εμφανίστηκαν ξαφνικά και μπήκαν στο Πολυτεχνείο. Άρα, λοιπόν, είναι προφανές ότι έχουν κάνει κατάληψη του Πολυτεχνείου εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο πρύτανης δεν μου έχει ζητήσει τίποτα, όχι ότι θα έμπαινα αν το ζητούσε, για να μην παρεξηγηθώ… Εκεί τι να κάνεις; Να μπουν μέσα στο Πολυτεχνείο 500 ματατζήδες και να γίνει το έλα να δεις;… Εγώ ζήτησα από όλα τα Πανεπιστήμια να μου πουν σύμφωνα με το νόμο, τη δική τους περιφρούρηση. Ως την ώρα μου έχουν απαντήσει τα μισά. Αυτά που μου λένε δεν είναι περιφρούρηση. Δηλαδή, το αφήνουν όλο στο έλεος των διαρροών και μετά λένε που είναι η αστυνομία; Στις φοιτητικές εκλογές, ο κ. Σαμαράς και άλλοι μου ζήτησαν να παραιτηθώ γιατί δεν επενέβη η αστυνομία. Κακώς μπήκαν οι κουκουλοφόροι μέσα, διότι οι κουκουλοφόροι μέσα στο Πανεπιστήμιο είναι ακριβώς η άρνηση της ελευθερίας της έκφρασης και του ασύλου. Αν επενέβαινε, όμως, η αστυνομία όταν μάλωναν οι κουκουλοφόροι με τους εκπροσώπους των παρατάξεων, τι θα μπορούσε να κάνει;».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη