25 Μαΐ 2015

Ασφαλιστικό: Τι ζητούν οι «θεσμοί» και τι δίνει η κυβέρνηση

Οι αλλαγές που έρχονται από το φθινόπωρο για 800.000 ασφαλισμένους
Ανατροπές φέρνει το νέο ασφαλιστικό που επεξεργάζεται η κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ έρχονται αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στις συντάξεις 800.000 ασφαλισμένων στο Δημόσιο και σε ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών.

Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος το υπουργείο Εργασίας θέλει να περάσει το καλοκαίρι και οι επικείμενες ρυθμίσεις να δρομολογηθούν από το φθινόπωρο.

Μέσα από ευρύ διάλογο το υπουργείο ευελπιστεί πως το αργότερο έως τον Νοέμβριο θα είναι έτοιμες οινομοθετικές παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνουν κυρίως την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά πως οι αλλαγές θα πρέπει να ξεκινούν από το 2021 και η αύξηση στα όρια ηλικίας να είναι σταδιακή ως το 2025.

Στόχος είναι από το 2026 και μετά όλοι να έχουν όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη το 62ο έτος και για πλήρη το 67ο έτος, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης. Όσοι συμπληρώνουν 40 έτη θα βγαίνουν στα 62 με πλήρη σύνταξη.

Οι « θεσμοί» όμως έχουν άλλο πλάνο και ζητούν να ξεκινήσει η συζήτηση των αλλαγών από τον Ιούνιο ώστε μέχρι το φθινόπωρο να έχουν έτοιμο και ψηφισμένο νομοσχέδιο, και μάλιστα οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας θέλουν να ξεκινούν άμεσα με την ψήφιση του νόμου, ώστε όλοι να συνταξιοδοτούνται μετά το 62ο έτος.

Η εισήγηση των «θεσμών» καταργεί άμεσα όλες τις λεγόμενες πρόωρες συντάξεις σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες και αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ως και 15 έτη.

Μάλιστα για το Δημόσιο, η κρίσιμη παράμετρος είναι η ημερομηνία πρόσληψης. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν 3 ομάδες ασφαλισμένων οι οποίοι, ανάλογα με το σενάριο των αλλαγών, θίγονται περισσότερο, λιγότερο ή ακόμα και καθόλου.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη