25 Μαΐ 2015

ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ ΚΙ ΑΣ ΑΡΓΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ

ΕΚΤ: Η υψηλή ανεργία απειλεί την ευρωζώνη

Τα υψηλά και αποκλίνοντα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη αποτελούν σοβαρή απειλή για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ευρωστία της, προειδοποίησαν κεντρικοί τραπεζίτες και οικονομολόγοι σε συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το Σαββατοκύριακο. Οι συμμετέχοντες επέμειναν ιδιαίτερα σε μία οικονομική έννοια, γνωστή ως «υστέρηση» ("hysteresis"), που δείχνει ότι η μείωση του (δυνητικού) ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης οδηγεί σε αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας.
Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, ωστόσο, έγκειται εν μέρει στη δημοσιονομική πολιτική και όχι στους κεντρικούς τραπεζίτες, οι οποίοι δεν καθορίζουν τις πολιτικές για την αγορά εργασίας και τις άλλες οικονομικές πολιτικές.
«Σε μία νομισματική ένωση, δεν υπάρχει η δυνατότητα μεγάλων και αυξανόμενων διαρθρωτικών αποκλίσεων μεταξύ των χωρών. Αυτές τείνουν να γίνονται εκρηκτικές και συνεπώς πρόκειται να απειλήσουν την ύπαρξη της νομισματικής ένωσης», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στην τοποθέτηση του.
Οι ομιλητές στο συνέδριο συμφώνησαν σε γενικές γραμμές ότι χρειάζεται περισσότερη δράση όσον αφορά την ευελιξία των αγορών εργασίας και προϊόντων, ώστε να μεταδοθεί η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να υπάρξει νέα οικονομική δραστηριότητα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη