27 Νοε 2014

ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Όχι στην αλληλεγγύη δύο ταχυτήτων για το μεταναστευτικό

Με αφορμή τον εντοπισμό ενός ακόμη ακυβέρνητου σκάφους με 700 μετανάστες ανοιχτά της Κρήτης, η
Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, συμμετέχοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στη Μεσόγειο και την ανάγκη μιας καθολικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρουσία μάλιστα και του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, αρμοδίου για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να θεσπίσει πλέον τρόπους δικαιότερης κατανομής των αιτούντων άσυλο.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Βόζεμπεργκ ανέφερε ότι η Ευρώπη δέχεται ολοένα και περισσότερα κύματα προσφύγων κυρίως δια θαλάσσης και παρά την πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί με τη δεύτερη δέσμη μέτρων για το άσυλο, υπάρχουν ακόμη αρκετά διαρθρωτικά προβλήματα που οδηγούν σε επιβάρυνση ορισμένων κρατών μελών, και ιδιαίτερα των χωρών της Μεσογείου, που αντιμετωπίζουν πολύ ιδιαίτερες και συγκεκριμένες προκλήσεις σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένου ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών μελών τηρείται στη βάση αποκλειστικά του εθελοντισμού, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ζήτησε να εφαρμοστεί στην πράξη η αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών που αποτυπώνεται στο άρθρο 80 της Συνθήκης Λειτουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), χωρίς να περιορίζεται από αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των κρατών μελών. Παράλληλα, επισήμανε: "H μετανάστευση είναι μείζον θέμα που αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ και δεν νοείται στην Ευρώπη με τις αρχές και τις αξίες που τη διέπουν να υπάρχει αλληλεγγύη δύο ή περισσότερων ταχυτήτων".

Ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος στο κλείσιμο της ομιλίας του διαβεβαίωσε την κα Βόζεμπεργκ: "... οι χώρες του νότου δεν είναι μόνες, η Ευρώπη θα δείξει στην πράξη την αλληλεγγύη, είναι υποχρέωσή της, είναι μια από τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και δοκιμάζεται καθημερινά σε ζητήματα κοινωνικά, ανθρωπιστικά, πολιτικά".


Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε την παρέμβαση:
http://youtu.be/O-WPXZcR-Jg
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη