20 Οκτ 2014

Έδωσε λύσεις σήμερα ο Σιμόπουλος

Πρωτοβουλία για να προχωρήσει η ανάπλαση του δυτικού παράκτιου μετώπου από τα δυτικά όρια του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, μέχρι και
μετά το Καλοχώρι, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας δημοσίων έργων Στράτος Σιμόπουλος, ύστερα από αυτοψία σε σημεία όπου υπάρχει σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση, στη Μενεμένη και στο Καλοχώρι, μαζί με τους δημάρχους Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου και Δέλτα Ευθύμιο Φωτόπουλο.
   Οι δύο δήμαρχοι ξενάγησαν τον κ. Σιμόπουλο στην περιοχή και τού έδειξαν τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται στην εκβολή του χειμάρρου του Δενδροποτάμου, όπου τα νερά εγκλωβίζονται από φερτές ύλες, επιστρέφουν και λιμνάζουν, δημιουργώντας εστίες ρύπανσης.
   Ο κ. Σιμόπουλος και οι δήμαρχοι επισκέφθηκαν και το Καλοχώρι, σε σημεία του οποίου είναι εμφανής η περιβαλλοντική υποβάθμιση. Οι δύο δήμαρχοι ζήτησαν να προχωρήσουν οι ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
   "Σήμερα είναι μια ηλιόλουστη μέρα, όμως ο χείμαρρος του Δενδροποτάμου έχει νερά. Και τα νερά αυτά δεν είναι καθαρά, όπως βλέπετε, γιατί από πιο πάνω χύνονται μέσα λήμματα από διάφορες δραστηριότητες" ανέφερε στον κ. Σιμόπουλο ο κ. Κυρίζογλου, δείχνοντας το σημείο πάνω από τη γέφυρα της Μενεμένης.
   "Οπωσδήποτε η ανάπλαση πρέπει να γίνει γιατί το δυτικό παράκτιο μέτωπο είναι ο πνεύμονας της Θεσσαλονίκης, είναι το Δέλτα του Αξιού, του Γαλλικού, του Λουδία, είναι η χλωρίδα και η πανίδα της Θεσσαλονίκης" υπογράμμισε ο κ. Φωτόπουλος.
   Από την πλευρά του, ο κ. Σιμόπουλος επεσήμανε ότι το πρώτο βήμα θα είναι η ίδρυση μιας εταιρείας με την επωνυμία "Παράκτιο Μέτωπο Δυτικού Θερμαϊκού Α.Ε.", κατά τα πρότυπα της "Παράκτιο Αττικό Μετώπο Α.Ε.", η οποία προχώρησε τις μελέτες για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λάτση και πλέον είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί το έργο, ύψους 200 εκ. ευρώ.
   Επεσήμανε ότι, με την ίδια διαδικασία, μπορούν να προχωρήσουν οι μελέτες -είτε από δωρεές είτε από προγράμματα- και στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης.
   Τόνισε, παράλληλα, ότι αυτή η εταιρεία, με τη συνεργασία των δημάρχων και τη στήριξη των φορέων της Θεσσαλονίκης, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.
   "Αυτό το παράδειγμα (της Αττικής) με έχει κινητροδοτήσει να ξεκινήσουμε κάτι αντίστοιχο. Το πρώτο βήμα θα είναι μια αντίστοιχη εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, ανεξάρτητη βέβαια από την άλλη της Αθήνας, μια εταιρεία, η οποία θα προσελκύσει σε πρώτη φάση τις μελέτες, είτε με ιδιωτική, είτε με κρατική, είτε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και σε μια επόμενη φάση, εφόσον έχουμε και τις μελέτες έτοιμες, θα μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε το έργο. Είναι ένα έργο μεγαλόπνοο. Για όποιους ισχυρίζονται ότι είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, θα τους αναφέρω μια φράση του Λάο Τσε, ο οποίος είπε: και το πιο μακρύ ταξίδι ξεκινάει με ένα βήμα. Αυτό το βήμα γίνεται σήμερα και πιστεύω ότι είναι ένα βήμα που θα αγκαλιάσουν όλοι οι τοπικοί φορείς".
   Ο κ. Σιμόπουλος τόνισε ότι μπορεί να ανατραπεί το σημερινό σκηνικό στο δυτικό παράκτιο μέτωπο, με σχέδιο και πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι αυτά είναι προϋποθέσεις για να εξασφαλιστούν κονδύλια για να υλοποιηθούν οι μελέτες και τα έργα από ευρωπαϊκά προγράμματα, ακόμη και από εκείνα που αναμένονται από το σχέδιο "Γιούνκερ", ακόμη και από δωρεές, όπως έγινε με τις μελέτες στην Αττική.
   "Είναι μια περιοχή, η οποία σήμερα είναι εστία μόλυνσης, είναι μια περιοχή, όμως, η οποία με τις κατάλληλες δράσεις μπορεί να γίνει πόλος ανάπτυξης και αύξησης του εισοδήματος, όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για όλη τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι σήμερα έγιναν αποσπασματικές προσπάθειες να αναπλαστεί η περιοχή, χωρίς μέθοδο, υπομονή, σχέδιο. Σήμερα, ξεκινούμε εδώ αυτή την προσπάθεια μαζί με τους δημάρχους γνωρίζοντας από πού ξεκινάμε και πού θέλουμε να πάμε" τόνισε.
   Νωρίτερα, σε σύσκεψη στο δημαρχείο Αμπελοκήπων, συζητήθηκε το θέμα και αναφέρθηκαν οι τρόποι, με τους οποίους μπορεί να προχωρήσει η πρωτοβουλία για την ανάπλαση του δυτικού παράκτιου μετώπου της πόλης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη