21 Οκτ 2014

Επίδειξη τσαμπουκά από την Τουρκία στην ανυπεράσπιστη Κύπρο

Η πρόκληση είναι χειρότερη από τα Ίμια
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Κύπρο μετά την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να στείλει το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros για...
τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανοικτά του κόλπου της Λάρνακας. Το τουρκικό πλοίο έκανε βόλτες εντός της ΑΟΖ την ίδια στιγμή που στην περιοχή παρατηρείται έντονη κινητικότητα αφού βρίσκεται σε εξέλιξη και ρωσική άσκηση.

«Η πρόκληση είναι χειρότερη από τα Ίμια. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν η Κύπρος ήταν άλλο κράτος και είχε στείλει στο σημείο το Πολεμικό Ναυτικό του. Θα είχαμε σύρραξη», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού Πρόδρομος Προδρόμου, στενός συνεργάτης του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Η απόφαση της Τουρκίας να προκαλέσει ένταση στην περιοχή δεν είναι ξαφνική. Πρόκειται για μια προσπάθεια της Αγκυρας να δείξει τη δυναμική της στην περιοχή, ειδικά τώρα που παρατηρούνται κινήσεις που ξεφεύγουν από τη δική της σφαίρα επιρροής. Κατ' αρχάς υπάρχει η συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για συνεργασία σε θέματα αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου των τριών χωρών.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στις αρχές Νοεμβρίου στην Κύπρο και στη συνέχεια θα πάει στην Αίγυπτο ακριβώς για να προωθήσει τη στενή συνεργασία των τριών χωρών.
«Πρόκληση» για την Τούρκία θεωρείται και η οριοθέτηση ΑΟΖ της Κύπρου με το Ισραήλ και τον Λίβανο ενώ η Αγκυρα πιέζεται από τις εξελίξεις γύρω από τη δημιουργία κουρδικού κράτους. Και σε όλα αυτά δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς τις σχέσεις έντασης που υπάρχουν αυτή την περίοδο με τις ΗΠΑ.
Η εξαγωγή των προβλημάτων στο Αιγαίο ήταν πάντα στις σκέψεις της ηγεσίας της Αγκυρας γι' αυτό και έστειλαν το σεισμογραφικό πλοίο στην περιοχή.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη