22 Οκτ 2014

Οι Γερμανοί «κόβουν» τον Μπουτάρη λόγω απληστίας…

"Διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν βέβαιο ότι οι Γερμανοί έθεσαν το «ζήτημα Μπουτάρη» και στο Υπουργείο Εξωτερικών και έχουν διαμηνύσει τη δυσφορία τους στον ίδιο τον κ.Βενιζέλο, μη διστάζοντας να υπαινιχθούν ότι η στενή σχέση που συνδέει τον αντιπρόεδρο με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τους οδηγεί σε άλλα συμπεράσματα."

Γράφει ο προσεκτικός παρατηρητής



Εκτός επισήμου προγράμματος της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει αύριο στη Θεσσαλονίκη, ο Kοινοβουλευτικός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κύριος Michael Roth, βρέθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, όπως το ανακοίνωσε το Γερμανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, ο  κ.Ροτ, «θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με νέους, εκπροσώπους της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού και θα επισκεφθεί τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το απόγευμα θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη. Επίσης έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες με εκπροσώπους του Δήμου Χορτιάτη, εκπροσώπους τοπικών συλλόγων της νεολαίας καθώς και συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ. Βαρνάβα.»

Σε άλλο δελτίο τύπου που εκδόθηκε αναφέρεται ότι ο κ.Roth «θα απονέμει στον κύριο Χάϊντς Κούνιο, τέως Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, τιμητική διάκριση και συγκεκριμένα τον Σταυρό της Αξίας Α ́ Τάξεως του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.»

Συνάντηση με τον κ.Μπουτάρη δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα ενώ στην προηγούμενη επίσκεψη, στις 27 Ιανουαρίου 2014, με την αφορμή των εκδηλώσεων τιμής για τα θύματα του ολοκαυτώματος, είχε γίνει κανονική συνάντηση και είχε συμπεριληφθεί και στο δελτίο τύπου.

Διπλωματικοί παρατηρητές που γνωρίζουν τη σημειολογία των δελτίων τύπου, αποδίδουν την παράλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στην έντονη δυσφορία που έχει προκαλέσει η συμπεριφορά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, στον ομόλογο του κ. Ροτ, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ.

Επισημαίνουν ότι ο κ.Μπουτάρης από τη μία πιέζει τον κ.Φούχτελ να δώσει περισσότερα χρήματα για «εκπαιδευτικά ταξίδια των αιρετών στη Γερμανία» και από την άλλη τον κατηγορεί ότι διασπαθίζει τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων φέρνοντας γερμανικές αποστολές στην Ελλάδα.

Σε ότι δε αφορά στα χρήματα των γερμανών φορολογουμένων, παραπέμπουν με νόημα στη μοναδική πρόσληψη που έγινε στο γραφείο δημάρχων της ελληνογερμανικής συνεργασίας, η οποία ήταν η κατά δήλωση του κ.Μπουτάρη σύντροφος του, Γκαμπριέλα Σάινερ.


Οικογενειοκρατίας το ανάγνωσμα

«Όταν όλη η ελληνογερμανική συνεργασία είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δήμων, γιατί χρειάζεται το γραφείο δημάρχων, πλην της απασχόλησης της συντονίστριας του» αναρωτιούνται.

Οι Γερμανοί μάλιστα ήθελαν το γραφείο της Θεσσαλονίκης που λειτουργεί στο Ωραιόκαστρο να στεγάζει και τους τρεις υπαλλήλους της ελληνογερμανικής.

«Η κυρία Σάινερ έχει την έδρα της στο Ωραιόκαστρο και δεν υπάρχει γραφείο του οργανισμού στις εγκαταστάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην οδό Κυδωνιών», έλεγε προς πάσα κατεύθυνση ο Γερμανός γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, όταν τον Ιανουάριο 2014 ο Χρήστος Μάτης, είχε αναδείξει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της σχέσης της με το Δήμο. Μάλιστα την ίδια διευκρίνιση είχε κάνει και σε προσωπική συνάντηση που είχε με τον κ. Μάτη, όπως μας είπε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος, όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση που είχε τότε.

Τη στέγαση όλου του γραφείου στο Ωραιόκαστρο φέρεται να ανάλαβε να το διαχειριστεί από πλευράς της συνεργασίας ο επικεφαλής του γραφείου, Χρήστος Λαζαρίδης, ένας σπουδασμένος στη Γερμανία, πρώην υποψήφιος βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, η «απαίτηση» του οποίου να προσέρχεται η κυρία Σάινερ στο Ωραιόκαστρο, φέρεται να προκάλεσε τη μήνι του κ.Μπουτάρη, στην οποία αποδίδονται και οι σε βάρος του απαξιωτικές δηλώσεις και διαρροές του δημάρχου.

Διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν βέβαιο ότι οι Γερμανοί έθεσαν το «ζήτημα Μπουτάρη» και στο Υπουργείο Εξωτερικών και έχουν διαμηνύσει τη δυσφορία τους στον ίδιο τον κ.Βενιζέλο, μη διστάζοντας να υπαινιχθούν ότι η στενή σχέση που συνδέει τον αντιπρόεδρο με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τους οδηγεί σε άλλα συμπεράσματα.

Θεωρούν ακόμη ότι η ταύτιση με τον κ.Μπουτάρη τους κάνει κακό διότι μετατοπίζει την ουσία της προσπάθειας της ελληνογερμανικής συνέλευσης σε μία διαδικασία δημοσίων σχέσεων του δημάρχου και γι’ αυτό αναζητούν νέες διόδους να επικοινωνήσουν το μήνυμα τους και απευθείας επικοινωνία με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.


Η εξαίρεση πάντως του δημάρχου από το πρόγραμμα Ροτ, έχει προκαλέσει κινητοποίηση στο Δήμο, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να υπάρξει συνάντηση.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη