23 Σεπ 2014

Kαι επίσημα φθινόπωρο

Στις 05.29 τα ξημερώματα της Τρίτης 23 Σεπτεμβρίου ήρθε και επισήμως το φθινόπωρο, καθώς πραγματοποιήθηκε η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, που ανήκει και η Ελλάδα, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη.
Η ισημερία είναι ένα φαινόμενο που υποδηλώνει ότι η διάρκεια της νύχτας, είναι ακριβώς ίδια με τη διάρκεια της ημέρας. Οι νύχτες θα έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη διάρκεια από τις ημέρες και ο ήλιος δεν θα ανεβαίνει τόσο ψηλά στον ουρανό το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής ισημερίας εξισώνονταν στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας η μέρα και η νύχτα. Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι κατά τη φθινοπωρινή ισημερία η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι ίση, στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον Ισημερινό της Γης.
Στην Αθήνα, που βρίσκεται περίπου 38 μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η πραγματική «ίση ημέρα - ίση νύχτα» θα συμβεί στις 26 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε, σταδιακά οι νύχτες (Ήλιος κάτω από τον ορίζοντα) θα αρχίσουν να διαρκούν περισσότερο από τις ημέρες (Ήλιος πάνω από τον ορίζοντα), έως το χειμερινό ηλιοστάσιο Δεκεμβρίου, οπότε η διάρκεια της νύχτας θα βρεθεί στο ζενίθ της
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη