23 Σεπ 2014

Ανεκδιήγητη ανακοίνωση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές των δημοσιογράφων

ΔΕΝ ΕΧΑΣΑΝ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΕΣΥ-ΕΧΑΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΨΗΦΙΣΑΝ!...


Η ανεκδιήγητη ανακοίνωση από τη “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ”
Kαθεστωτική νοοτροπία, η οποία παραπέμπει ευθέως σε ολοκληρωτικά ή «επαναστατικά» καθεστώτα θυμίζει η ανεκδιήγητη ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής, από τη ΣΥΡΙΖΑίϊκη παράταξη στην ΕΣΗΕΑ “Συσπείρωση-Δούρειος Τύπος», αναφορικώς με τα αποτελέσματα των δυήμερων αρχαιρεσιών μεταξύ των μελών της Ενώσεως Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), την Τετάρτη και Πέμπτη 17-18/9, γιά την εκλογή των 90 αντιπροσώπων της ΕΣΗΕΑ εις το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, η οποία πραγματοποιεί καταστατικό συνέδριο στις αρχές του επομένου μηνός.

Συμφώνως με τη σχετική ανακοίνωση των ΣΥΡΙΖΑίων δημοσιογράφων, η συνδικαλιστική τους παράταξη, η «παράταξη Τρίμη», «αν και δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένη με τη δεύτερη θέση [και κυρίως με τη μεγάλη αποχή από τις κάλπες και με τη νέα δεξιά στροφή του εναπομείναντος εκλογικού σώματος της ΕΣΗΕΑ] κατάφερε να αυξήσει έστω και λίγο το ποσοστό της” (…)

Αλλά δεν σταματούν εδώ, τα…επινίκειά τους!

Όπως αναφέρεται ακόμη: “Στις εκλογές του 2011 είχαμε λάβει το 20% των ψήφων, στις εκλογές του 2013, πήραμε 21,7% και χθές ανεβήκαμε στο 22,5%. Ωστόσο, με την πρωτοφανή αποχή 61% [οι συνάδελφοι, δηλαδή, γυρίζουν την πλάτη στο σωματείο], δεν είναι δυνατόν κανείς να λέει ότι νίκησε. Η εικόνα του προσεχούς κρίσιμου (και καταστατικού) συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ που από 134 Αθηναίους συνέδρους θα φιλοξενήσει μόνο 90 (συνολικά από όλες τις παρατάξεις) δεν είναι τιμητική για τους δημοσιογράφους. Εκτός αν περιορίσουμε την ανάλυσή μας στην μικρή και εν πολλοίς μίζερη εικόνα των παραταξιακών ανταγωνισμών, όπου πράγματι έγινε θεαματική …αναδιανομή στην πίτα της δεξιάς μνημονιακής πολυκατοικίας, υπέρ των Ενωμένων Δημοσιογράφων”

Η ανακοίνωση αυτή από τη “Συσπείρωση-Δούρειος Τύπος”, γιά την οικονομία του κειμένου “παράταξη Τρίμη”, μαρτυρεί συνδικαλιστική-και κατ΄επέκταση πολιτική…-αντίληψη ανθρώπων που αρνούνται να αναγνωρίσουν την ήττα τους, μέσα από την κάλπη των συναδέλφων τους, αν και ηττήθησαν γιά δεύτερη συνεχή φορά σε δύο διαδοχικά χρόνια, μετά τις αρχαιρεσίες του 2013 στην ΕΣΗΕΑ, γιά την εκλογή νέου ΔΣ και των λοιπών οργάνων της Ενώσεων (μέλη Μεικτού Συμβουλίου κλπ).

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι, παρά τη διαφαινόμενη πολιτική ενίσχυση του κόμματος στο οποίο ανήκουν και από το οποίο κινούνται και υπηρετούν, θέτοντες σε ήσσονα θέση την επαγγελματική τους ιδιότητα, υπέρ της κομματικής, στο χώρο των δημοσιογράφων δεν πείθουν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν “πουλάει”, ο πολιτικός λόγος τους παραμένει εξόχως απωθητικός, παρά τις ευκαιρίες που τους προσεφέρθησαν αντικειμενικώς γιά την ενίσχυση της επιρροής τους (υπόθεση ΕΡΤ και όχι μόνον).
Τελικώς (και) οι ΣΥΡΙΖΑίοι δημοσιογράφοι αποδεικνύονται άνθρωποι ανίκανοι να κάνουν έστω και στοιχειώδη αυτοκριτική γιά τα χάλια τους, γιά τα δεινά τα οποία εσώρευσε στον κλάδο των δημοσιογράφων η αλήστου μνήμης συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στην ΕΣΗΕΑ μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, με πρόεδρο το ΣΥΡΙΖΑίο Δημ. Τρίμη και γενική γραμματέα την προεσρχόμενη από τη ΝΔ Μαρία Αντωνιάδου, την τελευταία πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ σήμερα με τις ψήφους των τριών μελών του ΔΣ από την “Συσπείρωση”, που δεν ανταλλάσσουν καλημέρα μεταξύ τους (Τρίμης, Γιουκάκης, Κατσίμη).

Εννοείται, δε, ότι πάντοτε θα προσμετρά στο “φύλλο ποιότητος” της παράταξής τους, η αλήστου μνήμης προεδρία Τρίμη στην ΕΣΗΕΑ, η χειρότερη ίσως στην ιστορία της Ενώσεως, επί των ημερών της οποίας καταβαραθρώθηκε σε όλα τα πεδία η θέση των δημοσιογράφων και ανέστειλαν την έκδοσή τους ή έκλεισαν πολλά ΜΜΕ. Και μόνον το γεγονός ότι επί προεδρίας Τρίμη ανεστάλη η έκδοση της “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ”, δεύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας, από την οποία και αυτός εμισθοδοτείτο και η οποία λεληλατήθηκε ώστε να κυκλοφορήσει ο “δικός του” κλώνος της “Ε”, αυτό και μόνον λέγει πολλά!

Φαίνεται, όμως, ότι η συγκεκριμένη ανεκδιήγητη ανακοίνωση από τη “Συσπείρωση-Δούρειος Τύπος” ήταν το απολύτως ελάχιστο, επί των οποίων μπορούσαν να συμφωνήσουν στη βαθέως σπαρασσόμενη συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, το ψηφοδέλτιο της οποίας απετέλεσε το άθροισμα της “λίστας Σαββίδη”, απερχομένου προέδρου της ΠΟΕΣΥ και της “λίστας Τρίμη”, πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΑ, σήμερα “απλού μέλους” του ΔΣ, της τελευταίας σχεδόν αποκλειστικώς από δημοσιογράφους, από τον κλώνο της “Ε”. Μόνον ο συνδικαλιστής τους (και συμμαθητής μου από το Lycee Leonin de Nea Smyrni) Αντ. Νταβανέλλος ψέλισε το ένα «δυστυχώς ηττηθήκαμε» σε συνέντευξή του. Εννοείται δε ότι η σχετική ανακοίνωση είδε το φως της δημοσιότητος μόνον από το κομματικό δελτίο της «ΑΥΓΗΣ», αλλά όχι και από τον κλώνο της «Ε», όπου η «δύναμη Τρίμης» διευθύνει την εφημερίδα και μπορεί να εκδικείται!

Στο τραπεζάκι τους έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) κατά τις δύο ημέρες των αρχαιρεσιών, οι “μεν’ απέφευγαν καν να αλλάξουν ματιά με τους “δε”, αν και δεν έλειψαν και κάποια λίγα φραστικά επεισόδια μεταξύ τους!

Τελικώς από τη καταμέτρηση προκύπτει ότι η “λίστα Σαββίδη” επιβλήθηκε της “λίστας Τρίμη”, εκλέγοντας τους περισσότερους από τους συνολικώς 20 αντιπροσώπους της “Συσπείρωσης-Δούρειος Τύπος”. Πρώτος αντιπρόσωπός τους εξελέγη βεβαίως ο γνωστός μας ΣΥΡΙΖΑίος Σαββίδης, επί προεδρίας του οποίου η βιομηχανία ψηφισμάτων-αποφάσεων του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ εγνώρισε ιδιαίτερη παραγωγικότητα, ενώ δεύτερος και με διαφορά εξελέγη ο έτερος ΣΥΡΙΖΑίος Τρίμης, αυτοπροβαλλόμενος ως ο γκουρού της παράταξης, γεγονός που του στερεί, σε μεγάλο βαθμό, τη δυνατότητα να διεκδικήσει την προεδρία της ΠΟΕΣΥ, όπως ήταν ο σχεδιασμός του, αφού τελικώς δεν τον ψήφισαν ούτε “δικοί του” γιά αντιπρόσωπο…

Βεβαίως η προηγούμενη κατάσταση αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου στη βαρέως ασθενούσα συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιογράφους, στους κόλπους της οποίας το συντροφικό μαχαίρωμα δίνει και παίρνει, με τους ΣΥΡΙΖΑίους δημοσιογράφους να στοιχίζονται και να προτάσσουν ως ασπίδα(…) το “δικό τους” στην ηγεσία του κομματικού ιερατείου της Κουμουνδούρου, από τον οποίο προστατεύονται και στον οποίο αναφέρονται. Σε ό,τι αφορά δε το “Σκουρλετομάγαζο” αυτό προσπαθεί να παίζει μεσολαβητικό ρόλο και να κρατεί κάποιες ελάχιστες ισορροπίες.
Πέραν των προηγουμένων, η οικογενειοκρατία χαρακτήρισε τις αρχαιρεσίες, αφού εξελεγησαν μπαμπάς και γιός Σαββίδης. Ακόμη φαίνεται ότι δεν προσήλθε να ψηφίσει-καίτοι υποψήφια- η ΣΥΡΙΖΑία γενική γραμματεύς Κατσίμη, αν κρίνουμε ότι δεν έχει υπογράψει στις λίστες ψηφισάντων, φοβούμενη ίσως την μήνιν των ταλιμπάν της “λίστας Τρίμη”, με αφορμή περυσινή συνέντευξή της, με την οποία άνοιγε κάποια παράθυρα αποδοχής του διαδόχου σχήματος της καταργηθείσης ΕΡΤ, συνεπεία της οποίας στοχοποιήθηκε.

Δεν είναι τέλος γνωστό, κατά πόσον οι ΣΥΡΙΖΑίοι δημοσιογράφοι θα επιφυλάξουν την ίδια “υποδοχή” (γιουχαϊσματα κλπ) στην οποία μετέσχον και αυτοί, όταν προσήλθαν να ψηφίσουν κυβερνητικά στελέχη-μέλη της ΕΣΗΕΑ (π.χ. Ντινόπουλος-Βούλτεψη), σε ανάλογα “δικά τους” κυβερνητικά στελέχη-μέλη της ΕΣΗΕΑ, σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί και όχι, διότι η λεία των θέσεων εργασίας στη “δημοσιογραφική πιάτσα” του Δημόσιου Τομέα θα του ενώσει, με αρχή ήδη από τις δύο Περιφέρειες, υπό τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ και ομοίως τους αντίστοιχους 19 Δήμους, όπου ήδη έχουν σηκώσει σημαία ανυπακοής στην κείμενη αστική νομιμότητα…
Είναι πάντως γεγονός ότι ο κομματισμός ήταν και θα παραμένει η σημαία τους, όπως π.χ.. μαρτυρεί το γεγονός ότι διευθυντής του κομματικού δελτίου της “ΑΥΓΗΣ” είναι ο Νίκος Φίλης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιότητα ευθέως αντίθετη με την ανεξαρτησία γνώμης που απαιτείται από το δημοσιογράφο και την οποία θέτει ως προαπαιτούμενο το ισχύον καταστατικό της ΕΣΗΕΑ…

Είναι γεγονός ότι γιά το ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε θα υπάρχουν πράγματα γιά γέλια και γιά κλάματα, όπως π.χ. το τρίπτυχο που έθετε ως στόχους το ψηφοδέλτιό τους γιά την εκλογή αντιπροσώπων στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ (…):
-Ψωμί και αξιοπρέπεια γιά τους δημοσιογράφους
-Αλήθεια στους πολίτες
-Να δυναμώσουμε τον αγώνα γιά την Ε

Πώς το λέγει η παροιμία; Όπου ακούς μεγάλα λόγια, βάστα μικρό καλάθι!...
Να σημειωθεί πάντως, ότι, παρά τη μείωση του αριθμού των μελών της ΕΣΗΕΑ, που προσήλθαν να ψηφίσουν γιά τους 90 αντιπροσώπους της Ενώσεως στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, η παράταξη της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ) κράτησε τις δυνάμεις της και εξέλεξε 10 αντιπροσώπους.

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
Τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ, υποψήφιος
με το ψηφοδέλτιο της ΚΕΔ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη