23 Σεπ 2014

Θα ανασκευασουν οι ΗΠΑ τα περι Σλαβικής πλειοψηφίας και θα συνεχίζουν να μας προσβάλουν; Ο ρολος του ΥΠΕΞ

Πρώτο θεμα έχει γινει στον σκοπιανο τύπο η δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ κ. Μπέιλι στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων στην αμερικανική Γερουσία στα Σκόπια, ο οποίος περιγράφοντας τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα της ΠΓΔΜ, έκανε λόγο για σλαβική πλειοψηφία και αλβανική μειοψηφία.

Ευθύς αμέσως το ΥΠΕΞ των σκοπίων προχώρησε σε διάβημα προς την πρεσβεία των ΗΠΑ , λόγω αναφοράς περί «πλειοψηφίας Σλάβων» και οχι "Μακεδόνων"
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, εκλήθη στο υπουργείο ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ, στον οποίο «εκφράσθηκε η δυσαρέσκεια σχετικά με την ακατάλληλη χρήση του όρου “Σλάβοι” για τον μακεδονικό πληθυσμό στη Δημοκρατία της Μακεδονίας από τη μεριά του νεοδιορισθέντος πρέσβη των ΗΠΑ Τζες Μπέιλι στην ακρόασή του στην αμερικανική Γερουσία στις 17 Σεπτεμβρίου 2014», προσθέτοντας οτι η επίκληση του όρου αυτού (Σλάβοι) θέτει υπό αμφισβήτηση την ταυτότητα και προσβάλει τα συναισθήματα του μακεδονικού λαού, κάτι που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό-πολιτικό επίπεδο».

Το θέμα ειναι τί θα πράξει οχι μόνο το αμερικανικό υπουργειο εξωτερικών, αλλα και η ελληνικη πλευρα. Διοτι αποδοχή του σκοπιανου διαβηματος θα σημανει προσβολή στις ευαίσθητες θεσεις της ελληνικής πλευρας - τις οποίες τις εχουν γραμμενες στα παλια των υποδημάτων τους. Πώς θα κινηθεί το ελληνικό ΥΠΕΞ; Πάλι θα φαμε σφαλιαρα απο τα 2 εκκατομυρια της σλαβικής πλειοψηφίας και της αλβανικής μειοψηφίας ή θα σηματοδοτηθει μια αλλαγή της στασης των ΗΠΑ προς οφελος της ελληνικής πλευρας;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη