22 Σεπ 2014

Με αφορμή την Αμφίπολη

Του Δημήτρη Γαρούφα*
Με ενδιαφέρον ,θαυμασμό και αγωνία η Ελληνική κοινή γνώμη παρακολουθεί καθημερινά την πορεία των ανασκαφών στο ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη…Ενδιαφέρον υπάρχει και σε διεθνές επίπεδο όπου ΜΜΕ μεγάλων χωρών μιλούν για το μοναδικό ταφικό μνημείο της Αμφίπολης , ενώ στα Σκόπια  ...
με έκδηλη αμηχανία θέτουν άλλα ζητήματα. ΄Ετσι η εφημερίδα των Σκοπίων Dnevnik προ ημερών κατηγόρησε το BBC, την Wasihington post και international Business times ότι αγνοούν την ιστορία κι΄ αποκαλούν Ελληνικό τον τάφο ενώ είναι Μακεδονικός ..
Φίλος από τα Σκόπια, με τον οποίο κατά καιρούς συζητούμε για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, μου ανέφερε ότι το ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη δημιούργησε κλίμα αμηχανίας στα Σκόπια όπου η «εκλαϊκευμένη» προπαγάνδα τους ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα «απεμπολεί» τον Μέγα Αλέξανδρο.. .Αν η Ελλάδα θεωρούσε δικό της τον Μ.Αλέξανδρο, λένε οι προπαγανδιστές των Σκοπίων, θα είχε στήσει αγαλμά του και στην πρωτεύουσα Αθήνα, ενώ τον θεωρεί Μακεδόνα και γι΄ αυτό έχει αγαλμά του στη Θεσσαλονίκη. .Ανόητο, πολύ ανόητο το προπαγανδιστικό επιχείρημα των Σκοπίων γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος λειτουργώντας με εξωστρέφεια και όραμα ένωσε την Ελλάδα και οδήγησε τον Ελληνισμό σε λαμπρή πορεία νίκης προς ανατολάς διαδίδοντας και την Ελληνική γλώσσα που μιλούσε στα πέρατα της γης..
Ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε κατ΄ εξοχήν σύμβολο Ελληνισμού και απέδειξε πόσα πολλά μπορεί να πετύχει ενωμένος ο Ελληνισμός…Γι΄ αυτό βεβαίως έπρεπε να υπάρχει άγαλμά του στην Αθήνα και έχουν βαριά ευθύνη οι Ελληνικές κυβερνήσεις που ολιγώρησαν καθώς και οι διατελέσαντες Δήμαρχοι Αθηνών .΄Επρεπε να υπάρχει άγαλμά του όχι προς απάντηση των ανιστόρητων από τα Σκόπια αλλά γιατί σε δεδομένη χρονική στιγμή , μεταξύ άλλων, εκφράζοντας τις αρχές του οικουμενικού Ελληνισμού, οδήγησε σε στιγμές μεγαλείου τον Ελληνισμό και διέδωσε την Ελληνική γλώσσα στα πέρατα της γης.
Με λύπη επισημαίνω επίσης ότι μερικές φορές αξιωματούχοι που διορίζονταν η διορίζονται από την Ελληνική κυβέρνηση σε θέσεις ευθύνης , αγνοούσαν και αγνοούν «πολλά» και με αμετροεπείς δηλώσεις ενίσχυαν επιχειρήματα γειτόνων( αποκαλώντας π.χ. Τούρκους τους μουσουλμάνους της Θράκης η «Μακεδονικό εθνικό θέατρο» το θέατρο των Σκοπίων) για να φανούν τάχα προοδευτικοί…Για ευνόητους λόγους δεν θα πω περισσότερα αλλά επισημαίνω ότι ο προοδευτικός άνθρωπος προσβλέπει στο μέλλον κι΄ επιθυμεί φιλία και συνεργασία με σεβασμό της διαφορετικότητας αλλά και με σεβασμό της ιστορικής αλήθειας.
Το να αγαπάς την πατρίδα σου και να υπερασπίζεσαι την ιστορική αλήθεια το σέβονται και το κατανοούν όλοι και δεν δημιουργεί πρόβλημα συνεργασίας. Διετέλεσα επί 13 χρόνια(ως πρόεδρος του ΔΣΘ την περίοδο 2005-2008 αλλά και πριν ως μέλος στο Δ.Σ ) μέλος της αντιπροσωπείας μας στην «ένωση βαλκανικών δικηγορικών συλλόγων» που με έδρα τη Θεσσαλονίκη για αρκετά χρόνια αγωνίστηκε για την επαφή των νομικών πολιτισμών της περιοχής, την άμβλυνση των διαφορών και κατανόηση του διαφορετικού με προβολή της κοινής Ευρωπαϊκής προοπτικής. Σ΄ αυτή την προσπάθεια συνεργαστήκαμε και με τον δικηγορικό σύλλογο των Σκοπίων ,χωρίς «εκπτώσεις», ξεκαθαρίζοντας ότι τους δεχόμαστε ως αντιπροσωπεία της FYROM - όπως τους αναγνωρίζει ο ΟΗΕ -και FYROM αποκάλεσα τη χώρα τους μιλώντας τον Μάϊο του 2005 σε αίθουσα του κοινοβουλίου των Σκοπίων(όπου γιόρταζαν τα 50 χρόνια του δικηγορικού τους συλλόγου) , παρόντος του Κ.Γκλιγκόρωφ ,της Υπουργού Δικαιοσύνης και άλλων υπουργών τους, χωρίς διαταραχή της συνεργασίας.
Με αφορμή την αποκάλυψη του μοναδικού ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη θα ήθελα τελειώνοντας να επισημάνω ότι τα μνημεία αυτά είναι μνημεία πολιτισμού της ανθρωπότητας και «φθέγγονται» για την ιστορική αλήθεια.. Μπροστά τους σκύβουν με θαυμασμό παγκόσμια ΜΜΕ ,προβάλλουν την ιστορική αλήθεια και αντανακλαστικά τα επιχειρήματά μας, που στηρίζονται σε αυτή και δημιουργούν τη δυνατότητα νέας προοπτικής για την Ελλάδα.

*Δικηγόρος-πρώην πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. Δημοσιεύθηκε (21-9-2014) και στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ της Κυριακής.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη