20 Αυγ 2014

Εκτός Αντιδημαρχιών ο Χασδάι Καπόν;

Πρόσφατα, ο γνωστός δημοσιογράφος Χρήστος Κώνστας, δημοσιοποίησε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» τις δικαστικές περιπέτειες του Χασδάι Καπόν, δηλαδή την σε βάρος του εκδοθείσα Διαταγή Πληρωμής για μετοχοδάνεια ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ που δεν εξυπηρετούνται. Την υπόθεση κίνησε ο (κυβερνητικός) ειδικός εκκαθαριστής της Proton Bank, Ευστάθιος Πρασσάς. Αναφορές φίλων της «Πρωτοβουλίας» μιλούν για σκέψεις αναφορικά με το μέλλον του κ. Καπόν σε θέση Αντιδημαρχίας, όσο η επίδικη υπόθεση εκκρεμεί. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του άρθρου:


«ΦΕΣΙ» 14 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Η PROTON ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΧΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!

Ο «ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΗΣ» σε δικαστικές περιπέτειες

Πώς ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν, λίγoυς μήνες πριν η τράπεζα οδηγηθεί σε εκκαθάριση, πήρε δάνειο με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και χαμηλής αξίας ενέχυρα

ΓΡΑΦΕΙ
ο ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΚΩΝΣΤΑΣ

Με έκπληξη παρακολουθεί η κοινωνία της συμπρωτεύουσας τον πρωτοφανή δικαστικό και κοινωνικό διασυρμό του αντιδημάρχου Οικονομικών Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης στον Δήμο Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν. Ο «αθόρυβος Ισραηλίτης», όπως είναι γνωστός σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη ένας από τους πλέον ισχυρούς και ευυπόληπτους επιχειρηματίες, με σημαντική κοινωνική και πολιτική επιρροή, βλέπει την περιουσία του να κατάσχεται για οφειλές πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης που αποκαλύπτει σήμερα το «Π» περιγράφει με όλες τις λεπτομέρειες την -προφανώς χαμηλότερης αξίας- περιουσία του Χασδάι Καπόν, για χρέη ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ προς την Proton Bank τα οποία δεν εξυπηρετούνται.

Η υπόθεση αφορά μετοχοδάνεια συνολικού ύφους 13 εκατ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στον κ. Καπόν από την Proton Bank - λίγο προτού οδηγηθεί στην κατάρρευση και τον διαχωρισμό της σε «καλή» και «κακή» τράπεζα-, τα οποία ωστόσο δεν συνοδεύονται από αντίστοιχου ύψους καλύψεις ή ενέχυρα και τα οποία δεν εξυπηρετούνται πλέον.

Ο ειδικός εκκαθαριστής της Proton Bank κ. Ευστάθιος Πρασσάς διεκδικεί - δικαστικά πλέον και με την απειλή κατασχέσεων- οικόπεδο, διαμερίσματα μετοχές ακόμα και αποθήκες ιδιοκτησίας του κ. Καπόν, σε αντιστάθμισμα των οφειλών του προς την τράπεζα.

Είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι το δάνειο των 13 εκατ. ευρώ χορηγήθηκε στον αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης από την Proton Bank στις 8 Ιουλίου 2011 λίγους δηλαδή μήνες πριν η Τράπεζα οδηγηθεί οε εκκαθάριση, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και χαμηλής αξίας ενέχυρα.

Την εποχή δηλαδή που κατέρρεε η Proton Bank και η χώρα βίωνε ήδη τον δεύτερο χρόνο της μνημονιακής περιόδου, το μετοχοδάνειο του κ. Καπόν είχε 8ετή περίοδο χάριτος με επιτόκιο Euribor +3% όταν τα ελληνικά spreads ήταν διψήφια...

«Πρόκειται για προφανή εκβιασμό από ορισμένους δικηγορικούς κύκλους» απάντησε στο «Π» ο Χασδάι Καπόν, όταν ρωτήθηκε για τα κατασχετήρια της περιουσίας του. «Έχω ήδη κάνει αγωγή κατά του εκκαθαριστή κ. Πρασσά, από τον Μάρτιο του 2012, έχω ζητήσει ανακοπή των κατασχέσεων και περιμένω να δικαστεί η υπόθεσή μου μέσα στο 2015».

Ο κ. Χασδάι Καπόν θεωρεί ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη υπόθεση μετοχοδανείου του οποίου και έπεσαν οι εγγυήσεις λόγω της χρηματιστηριακής κρίσης. Εκτιμά, μάλιστα, ότι οι νέοι ευνοϊκοί όροι ρύθμισης των «κόκκινων δανείων» που θα ανακοινώσει μέσα στον Αύγουστο η κυβέρνηση θα τον βοηθήσουν στην αποπληρωμή των οφειλών του.

Από την άλλη πλευρά, δικαστικοί κύκλοι της συμπρωτεύουσας επισημαίνουν ότι το ύψος του δανείου που χορηγήθηκε από την Proton Bank στον κ. Καπόν «προκαλεί υποψίες», γιατί πρόκειται για περίοδο που οι ελληνικές τράπεζες χορηγούσαν επιχειρηματικά δάνεια με το σταγονόμετρο και με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια, δεδομένης της κακής πορείας του Χρηματιστηρίου...



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη