19 Αυγ 2014

7 δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ;

Σε επτά δόσεις μπορεί να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με την τελευταία δόση να μπορεί να καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου του 2015.


Η γνωμοδότηση, προήλθε μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και αναμένεται να διευκολύνει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, για την επέκταση των δόσεων που προβλέπονταν μέχρι σήμερα. Υπουργοί της κυβέρνησης είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν με τους εκπροσώπους της Τρόικα στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο Παρίσι.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την πρώτη φάση διορθώσεων που θα ολοκληρωθεί ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ο νέος υπολογισμός του φόρου θα οδηγήσει στην ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών στο taxisnet. Σημειώνεται δε, πως οι φορολογούμενοι θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα διορθωτικών τροποποιήσεων στο Ε9, χωρίς επιβολή προστίμων. Αδικίες και παραλείψεις που θα διορθωθούν Ανατροπές στο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ, με περισσότερες απαλλαγές για ειδικές κατηγορίες πολιτών, τα "κενά" διαμερίσματα, καθώς και περισσότερες δόσεις, σχεδιάζουν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών.
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική: * Το υπουργείο Οικονομικών σε αρκετές περιπτώσεις, που θα διορθωθούν φυσικά, δεν έλαβε υπόψη την έκπτωση σε ποσοστό 60% επί του τελικού φόρου για τα ημιτελή ακίνητα, ενώ δεν ήταν λίγες και οι περιπτώσεις συνιδιοκτησίας οικοπέδων εντός οικισμού στις οποίες δεν μοιράστηκε σωστά ο φόρος σε καθένα από τους συνιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα να βρεθούν ιδιοκτήτες οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν το 150% του φόρου. * Μια από τις μεγάλες αδικίες που προκλήθηκαν οφείλεται στο γεγονός ότι επειδή δεν είχε εκδοθεί εγκαίρως, ως συνήθως, η σχετική υπουργική απόφαση, ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.ά., οι οποίοι υπό προϋποθέσεις δικαιούνται απαλλαγής από 50% έως και 100%, έλαβαν εκκαθαριστικά με τα οποία καλούντο να πληρώσουν το 100% του φόρου. * Η προχειρότητα στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση βέβαια του νέου καθεστώτος πιστοποιείται και από το γεγονός ότι ακόμη και κάτοικοι σεισμόπληκτων περιοχών, των οποίων τα ακίνητα έχουν ολοσχερώς καταστραφεί, εκλήθησαν να πληρώσουν το φόρο, αν και εκ των υστέρων και καθυστερημένα, για μια ακόμη φορά, το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ότι θα πρέπει να αγνοήσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. * Ενα λάθος στη φορολογική δήλωση που υπεβλήθη από τον εθελοντικό Οργανισμό «Το χαμόγελο του παιδιού», είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ ύψους 95.000 ευρώ.
Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου επικοινώνησε για το λόγο αυτό με τον πρόεδρο του Οργανισμού Κ. Γιαννόπουλο, με τον οποίο συμφώνησε ότι θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια εφορία, ώστε να διορθωθεί άμεσα και το λάθος.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη