28 Ιουλ 2014

Η Δικτατορία του γύψου και η Δημοκρατία του νάρθηκα

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Παρακολούθησα τα στιγμιότυπα από τα εγκαίνια έκθεσης για την επάνοδο της χώρας στη Δημοκρατία. Άκουσα και τον Κάρολο να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια μονότονα. Οι αγωνιστές της Δημοκρατίας που φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν κ.λπ. κ.λπ.

Προσπάθησα να δω ποιοι τον πλαισιώνουν. Είδα μόνον Βαρβιτσιώτη senior και Τραγάκη. Το πλάνο δεν άνοιγε. Γιατί;
Δεν θυμάμαι οι εν λόγω κύριοι να αγωνίστηκαν κατά της χούντας ούτε να εξορίστηκαν ή φυλακίστηκαν. Καμάρωναν, όμως, σαν γύφτικα σκεπάρνια στα εγκαίνια της έκθεσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Δεν είπε λέξη ο Κάρολος για την ποιότητα της Δημοκρατίας που εγκαθιδρύθηκε προ 40 ετών. Κάτι ψέλλισε στο μήνυμά του επί τη επετείω περί υποχωρήσεως της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την μήνιν της κ. Βούλτεψη που τον ερμήνευσε αυθεντικώς λέγοντας ότι ο Πρόεδρος εννοούσε ότι υποχώρησε η αντίληψή μας περί Δημοκρατίας και όχι η ίδια η Δημοκρατία. Μάλιστα κυρίες και κύριοι! Αυτά είπε η κ. Βούλτεψη, η οποία είναι πεπεισμένη ότι δικαιούται πας βουλευτής να αλλάζει θέσεις και απόψεις αναλόγως του αν βρίσκεται στην αντιπολίτευση ή στη συμπολίτευση.
Επειδή σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για χούντα κατά κυριολεξίαν, αλλά μόνον μεταφορικά, αν και στην προκείμενη περίπτωση τα όρια μεταφοράς και κυριολεξίας συμπλέκονται, δεν βλάπτει αν πιστεύουμε μερικοί ότι δεν έχουμε γύψο, αλλά έχουμε νάρθηκα. Πώς αλλοιώς να ερμηνεύσω το γεγονός ότι μία κυβέρνηση διακηρύσσει ότι σώζει ένα λαό, το 35% του οποίου ζη, κάτω από το όριο τη φτώχειας και ο οποίος συνεχίζει να υφίσταται τα πάνδεινα από τις φοροεπιδρομές; Πώς αλλοιώς να ερμηνεύσω το γεγονός ότι οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ που παρελαύνουν από τα κανάλια μάς λένε μονότονα ότι θα είχαμε 70% φτωχών και 7.000.000 ανέργων, αν δεν είχαμε το Μνημόνιο, το οποίο εξόρκιζαν όταν δεν ήταν κυβέρνηση;
Στη Δημοκρατία, όμως, που έχουμε υπάρχουν και οι εκλογές. Κι’ όταν κάποιος επικαλείται την 4ετία στο τέλος της οποίας και μόνον θα πρέπει να διεξάγονται εκλογές, ενώ το σύμπαν γύρω μας διαλύεται, την οποία τετραετία είχε ξεχάσει το 2011 που ζητούσε εκλογές πριν κλείσουν δύο χρόνια από τις προηγούμενες, τότε κάτι δεν πάει καλά.
Η συγκυβέρνηση διαθέτει ήδη 154 τεθωρακισμένα για την εκλογή Προέδρου. Προσπαθεί να συγκεντρώσει άλλα 26, για να εκλέξει Πρόεδρο και να μην αναγκασθεί να προσφύγει σε εκλογές.
Ο Κάρολος δεν μας είπε τίποτε για επίορκους, για λαμογιές, για αρπαχτές, για ρεμούλες, για τη διαφθορά που βελτίωσε επίπονα και μεθοδικά η αποκατεστημένη Δημοκρατία της γενιάς του Πολυτεχνείου ανάγοντάς την σε επιστήμη με αποκορύφωμα την επινόηση των ΜΚΟ. Αλήθεια, αν δεν υπήρχε αυτή η διαφθορά που διαπερνάει όλο το σώμα της Δημοκρατίας μας και εισβάλλει και στο μεδούλι, δεν θα ήταν απείρως καλλίτερη η Δημοκρατία μας; Αν δεν διασπαθιζόταν το δημόσιο χρήμα; Αλλά για να μη διασπαθίζεται το δημόσιο χρήμα ή να μην οδεύει στα θυλάκια των «ημετέρων», πρέπει να υπάρχει τιμωρία. Δυστυχώς, υπάρχει ατιμωρησία και η ατιμωρησία έχει οδηγήσει στην ασυδοσία.
Ας πάρουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα: ο δημοσιογράφος Βαξεβάνης έφερε στο φως της δημοσιότητας μια διαταξούλα καλά κρυμμένη στον πολυσέλιδο ν. 4254/2014, με την οποίαν καταργήθηκαν διατάξεις που κολάζουν τον παράνομο πλουτισμό προσώπων που έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κάθε χρόνο δήλωση «πόθεν έσχες», άρα προσώπων που ασκούν κάποια μορφή εξουσίας ή κινούνται στις παρυφές της εξουσίας ή μπορούν να την επηρεάσουν. Ταυτόχρονα εκθειαζόταν με την «αποκάλυψη» ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης, ο οποίος είχε εισαγάγει τις διατάξεις που κατήργησε ο Μπάμπης. Ας δούμε, όμως, περί τίνος ακριβώς πρόκειται.
Έγραφα την 20.03.2011 σε τούτο ‘δω το ιστολόγιο http://taxalia.blogspot.gr/2011/03/blog-post_7923.html ότι δεν ήταν και τόσο αθώες οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του ν. 3213/2003 «Δήλωση και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων κατηγοριών προσώπων». Και τούτο, επειδή με την τροποποίηση Καστανίδη μπήκαν στο αρχείο όλες οι υποθέσεις για όσους είχαν παραβιάσει τις διατάξεις του εν λόγω νόμου μέχρι την 20.05.2010, ότε δημοσιεύθηκαν οι τροποποιήσεις Καστανίδη. Από τη στιγμή εκείνη θα ίσχυαν πλέον οι νέες «διατάξεις Καστανίδη». Ας διαβάσουμε προσεκτικά τί κατήργησε ο Καστανίδης και τί εισήγαγε.
Κατήργησε το άρθρο 4, η παράγραφος 1 του οποίου όριζε:
«Ελεγχόμενος, ο οποίος αποκτά ή προσπορίζει σε τρίτο περιουσιακό όφελος επωφελούμενος της ιδιότητάς του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή, εφόσον από άλλες διατάξεις δεν προβλέπονται βαρύτερες ποινές. …..».
Αντικατέστησε την εν λόγω παράγραφο με την ακόλουθη:
«Παράνομος πλουτισμός - 1. Υπόχρεος σε δήλωση, ο οποίος επωφελούμενος από την ιδιότητα του αποκτά ή προσπορίζει σε τρίτον αθέμιτο περιουσιακό όφελος, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ.»
Ποίες οι διαφορές μεταξύ των δύο διατάξεων:
-αμφότερες προβλέπουν ότι δράστης είναι αυτός που επωφελείται της ιδιότητός του. Άρα, δεν υπάρχει διαφορά ως προς το σημείο αυτό.
-η καταργηθείσα διάταξη έκανε λόγο για «περιουσιακό όφελος», ενώ η νέα διάταξη για «αθέμιτο περιουσιακό όφελος». Άρα, η νέα διάταξη είναι πιο ευνοϊκή για τους ασκούντες εξουσία, αφού το όφελος θα πρέπει να είναι αθέμιτο, για να διαπραχθεί το αδίκημα. Παράδειγμα: ο Διοικητής ενός οργανισμού αναθέτει ένα έργο στον κολλητό του απολύτως νόμιμα, όχι αναγκαίως και ηθικά. Το όφελος του κολλητού δεν είναι αθέμιτο. Άρα, ουδέν αδίκημα. Με την προηγούμενη διατύπωση, όμως, ο εν λόγω Διοικητής ήταν ποινικώς υπόλογος.
-με τη νέα διάταξη ορίζεται χρηματική ποινή πολύ αυστηρότερη.
Η ουσία, λοιπόν, είναι ότι με τη νέα «διάταξη Χάρη» δεν πατάσσεται η ευνοιοκρατία, αφού το ποριζόμενο περιουσιακό όφελος πρέπει να είναι αθέμιτο. Για μη αθέμιτα οφέλη το μήνυμα είναι: «συνεχίστε να βολεύετε νόμιμα τους δικούς μας».
Αυτή τη νέα διαταξούλα του Χάρη κατήργησε ο Μπάμπης με μία άλλη διαταξούλα στον ν. 4254/2014. Ακόμη και αυτή η light version του Χάρη ήταν ενοχλητική για τους διαχειριζόμενους δημόσιο χρήμα. Στην αιτιολογική έκθεση του καταργητικού νόμου δεν δίνει ο Μπάμπης την παραμικρή εξήγηση. Γιατί π.χ. έπρεπε να καταργηθούν ολοσχερώς τα άρθρα 4 και 5 του ν. 3213/2003; Ποιόν καλό σκοπό εξυπηρετεί η κατάργηση; Η κατάργηση δεν μπορεί παρά να εξυπηρετεί όλους εκείνους που τα τελευταία 4 χρόνια επωφελήθηκαν της ιδιότητός τους για να προσπορίσουν σε τρίτους αθέμιτα περιουσιακά οφέλη. Ποιοί είναι αυτοί; Ίσως δεν μάθουμε ποτέ. [ΣΗΜ: λέτε να έχει σχέση με τις 133 δημοτικές εταιρείες «φαντάσματα» που έχουν ξεσκίσει το ΕΣΠΑ; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αποτέλεσε υπόσχεση του Αντώνη στον Μαρκόπουλο, για να επιστρέψει στη στρούγκα, μια και είχε κάτι εκκρεμότητες με την παρέα του από τότε που ήταν υπουργός Τουρισμού]. Κι’ ούτε έχει σημασία τώρα, αφού ακόμη και αν μάθουμε, αυτοί θα μας λένε: «Δεν υπήρχε τίποτε εις βάρος μου. Αυτά που μου καταμαρτυρούν αποτελούν πολιτική σκευωρία άνομων συμφερόντων χαλκευμένα σε σκοτεινά κέντρα. Και στο κάτω-κάτω η Βουλή ψήφισε».
Σημασία έχει ότι από 07.04.2014, ότε καταργήθηκαν τα άρθρα 4 και 5 ν. 3213/2003, όλοι όσοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση «πόθεν έσχες» μπορούν ατιμωρητί να προσπορίζουν στον εαυτό τους ή σε τρίτους ακόμη και αθέμιτα περιουσιακά οφέλη. Και ξέρουν αυτοί τον τρόπο. Δεν είναι ηλίθιοι να διαπράξουν απιστία, απάτη ή υπεξαίρεση, ώστε να οδηγηθούν στο εδώλιο. Και κάποια στιγμή που θα έχουν ανατεθεί τα έργα και οι προμήθειες όπως πρέπει χωρίς κίνδυνο τιμωρίας, το πολιτικό σύστημα θα επαναφέρει τις καταργηθείσες διατάξεις ή κάποια εκδοχή τους, για να δείξει πόσο ευαίσθητο είναι σε θέματα εντιμότητος και διαφάνειας, αλλά και πόσο ενδιαφέρεται για το ιδρώτα του λαού.
Αυτής της Δημοκρατίας, λοιπόν, γιορτάσαμε τα 40χρονα. Δεν είναι Δικτατορία που μας είχε στο γύψο. Είναι Δημοκρατία που μας έχει στον νάρθηκα, ο οποίος μας επιτρέπει να γράφουμε χωρίς κίνδυνο [;] κείμενα σαν αυτό που διαβάζετε. Περαστικά μας!
Εσύ Κάρολε που υπέγραψε και αυτόν τον νόμο τί λες;
Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη